Sanat Terapisi Uygulamaları

SANAT TERAPİSİ
Sanat terapisi duygularını yansıtmakta güçlük çeken bireylerin düşüncelerini sembollerle, imajlarla, çizimler, renklerle ya da resimler gibi tekniklere duygu ve düşüncelerin dışavurumudur.
Toplum içerisinde kendisini ifade etmekte zorlanan, paylaşamayan, ikili ilişkilerde zayıf olan kişilere belirli bir süre bireysel terapi uygulanır, ardından Sanat Terapisi grup ortamında devam ettirilir.
Grup ortamında çok farklı dinamikler işler. Burası değişik kişilerin paylaştıkları, öğrendikleri, uzlaştıkları ve iç görü kazandıkları bir arenadır.
Grup terapileri çocuklar, ergenler ve yetişkinler olmak üzere yaş grupları göz önünde bulunarak uygulanır. Bir diğer amacımız ise yalnız olmadıklarını, hayatta sorunu olan tek kişinin onlar olmadığını da göstermektedir.
Genelde çocuklarda görülen bu olay da sanat terapisi alan çocuk bu aktiviteler sırasında hissettiklerini ve uygulamalar ile neyi anlatmak istediklerini terapistle paylaşır. Bu paylaşımını değerlendirmek tabii ki bir uzmanlık gerektirir.
Bu noktada sanat terapisi uygulamaları normal bir müzik ve resim çalışmalarından ayrılır. Mesela genelde inanılan siyah rengin karamsarlığa işaret etmesidir. Ancak sanat terapisinde tam tersine resimlerde yoğun olarak siyah rengi kullanan bir çocuğun başat(önder) olma isteği ve dikkat çekmekten hoşlandığı görülebilir.
Bunun gibi pek çok nokta da uzmanlık isteyen konuların belki de saatlerce konuşulması gerekebilir. Halkın görüşlerine kulak asmadan bir uzmana başvurulmalıdır.
NEDEN SANAT TERAPİSİ
Sanat Terapisi özelikle ergenleri ve çocukları cezb eder ve belirlenen görüşme saatlerine uymakta zorluk çekmezler hatta bir çoğu sürecin sonunda psikologlardan ayrılmak istemez. Peki çocuklarını sanat terapisine götürmeye karar veren ebeveynlere düşen görev nedir? Öncelikle eğer çocuğunuz nereye gittiğini algılayacak bir yaş ve kapasitede ise onunla konuşun, nereye gideceğinizi anlatın. Zaten oraya geldiğinde çocuk şaşıra şaşıra Sanat Terapisi sürecine başlamış olacak. Sanat Terapisi danışan kadar uzman için de eğlenceli bir süreçtir. İletişim ve aradaki bağ daha hızlı gelişir, böylece paylaşım daha da artar.
İç dünyamızı dışavurumla açığa çıkaran Sanat Terapisi özellikle Amerika’da çok yoğun olarak kullanılmaktadır. Çocuklar, ergenler ve çocukluğunu neredeyse unutmuş olan ergenler için çok etkili olan bu yöntem, içerideki patlama noktasını rahatlatmaktadır. Tıpkı patlamak üzere olan bir basınç kabininin vanasını açmak gibi….

Günümüzde Sanat Terapisi’nin en yaygın olarak kullanıldığı alanlar:

  • Günlük stresten uzaklaşmak & İç dünyanızı keşfetmek.
  • Terapi sürecinde iletişim güçlüğü çekenlerle iletişimi güçlendirmek.
  • Takım çalışanlarının ve ayrı ayrı bireylerin motivasyonunu arttırmak ve takım ruhunu geliştirmek.