Farklı gelişim alanları açısından Oryantiring çalışmalarının özel eğitime gereksinim duyan Çocukların/ bireylerin gelişiminde sağlayacağı yararlara bakılacak olursa;

a) Oryantiring, Özbakım açısından özel eğitime gereksinim duyan çocuğun/ bireyin,

  • Oryantiring için uygun giysi ve ayakkabı seçimini yapmasına yardımcı olur.
  • Giyinme ve soyunma becerilerini destekler.
  • Çalışma sonrasında terleme, yorulma vb. durumlarda ne yapması gerektiğini kavramasına ve çözüm yolu üretmesine yardımcı olur.

b) Oryantiring, Bilişsel Gelişim açısından özel eğitime gereksinim duyan çocuğun/ bireyin,

  • Kendine olan güvenin artmasına yardımcı olur.
  • Dikkatini belirli bir konu üzerinde yoğunlaştırmasına yardımcı olur.
  • Yön kavramının gelişmesini destekler.
  • Karar verme becerisinin gelişmesine yardımcı olur.
  • Problem durumlarda çözüm yolu bulma becerisini destekler.

c) Oryantiring, Sosyal Gelişim açısından özel eğitime gereksinim duyan çocuğun/ bireyin,

  • Grup içinde kendini ifade etme becerisini destekler.
  • Gerektiğinde lider olma sorumluluğunu almasını sağlar.
  • Grup içinde işbirliği yapma becerisini destekler.
  • Grup içindeki diğer bireylerin düşüncelerine saygı göstermesine ve fikirlerini almalarına yardımcı olur.

d) Oryantiring, Motor Gelişim açısından özel eğitime gereksinim duyan çocuğun/ bireyin,

  • Bedenini tanımasına yardımcı olur.
  • Vücudunu koordineli kullanmasını destekler.
  • Zamana uygun olarak vücut hareketlerini (yürüme- koşma gibi) kontrol etmesine ve dengelemesine yardımcı olur.
  • Koşma, yürüme, tırmanma, inme, dönme, ileri gitme gibi kavramları algılayarak hareket etmesine yardımcı olur.

d) Oryantiring, Dil Gelişimi açısından özel eğitime gereksinim duyan çocuğun/ bireyin,

  • Grup içinde kendisini ifade etmesini destekler.
  • Gruplar arasında kendini ifade etmesini ve deneyimlerini paylaşma duygusu kazanmasına yardımcı olur.

Artı Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi olarak bir ilke imza atarak; oryantiringe “özel eğitim anlayışı” ile yaklaşarak kaynaştırma eğitimde oryantiring sporunu kullanmaya karar verdik.
17 Nisan ve 19 Haziran 2005 tarihlerinde Artı Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi olarak farklı gelişim gösteren öğrencilerimiz, aileleri, eğitimcilerimiz, gönüllü öğrencilerimiz ve üniversitelerden katılan gözlemciler ile iki etkinlik gerçekleştirdik.
İlk etkinlikte 20 öğrenci, 10 ebeveyn, 4 gönüllü öğrencimiz araziye çıkarak etkinliğe katılırken; ikinci etkinlikte 32 öğrenci, 8 ebeveyn ve 4 gönüllü öğrencimiz araziye çıkarak etkinliğe katıldı. Bu etkinliklerde araziye çıkamayan aileler ise izleyici olarak etkinliğe katıldılar.
ETKİNLİKLERDE NELER YAŞANDI?
Parkurlardan önce çocuklara ve ailelere harita ve pusulayı nasıl kullanacakları, harita üzerindeki sembollerin neleri ifade ettiği, parkurda nelerle karşılaşabilecekleri yani kısaca oryantiring hakkında bilgiler verildi.
Araziye çıkmadan önce yaşanan heyecan çocukların ve ailelerinin gözlerinden okunuyordu. Özellikle ilk etkinliğe katılmış olan çocuklar diğerlerinden daha tecrübeli olmanın gururunu taşıyor ve arkadaşlarının sordukları sorulara kendilerinden emin bir tavırla cevap veriyorlardı. Araziye çıkınca herkes bir anda ciddileşti ve yaptıkları işe konsantre oldu. Normal günlerde fotoğraf çektirmek için çok hevesli olan çocuklar yarışmanın ve öğrenmenin ciddiyetine varmış bir şekilde, yanlarına gelip fotoğraf çeken öğretmenlerine geç kaldıklarını söyleyerek poz vermiyorlardı.
Hedefleri bulmak için ormanda yürürken doğanın tadına varıyor, etraflarında olup bitenleri gözlemliyor ve bir yandan da haritalarını inceliyorlardı.
Haritalarında işaretli olan hedef noktalarına yaklaştıkça, arazide uzaktan da olsa hedefleri gördüklerinde kendilerinden emin adımlarla koşmaya başlayarak hedeflerine ulaşıyorlardı. Bulunan her hedefte yüzlerdeki gülümseme de artıyordu. Son hedefi bulan gruplar kendilerinden önce kimse bitiş noktasına varmasın diye hemen koşmaya başlıyordu.
Ve sonunda bütün gruplar bitiş noktasına gelince arazide yaşadıklarını, gözlemlediklerini, hangi hedefi daha zor hangi hedefi daha kolay bulduklarını hatta bazı gruplar da nasıl kaybolduklarını anlatıyordu. Herkesin yüzünde başarmanın ve yeni bir şeyler öğrenmenin verdiği huzur, mutluluk ve gurur ile arazide yaşananlar paylaşılıyordu.
Etkinliklerden sonra bazı öğrencilerimiz yaşadıkları heyecanı tap taze üzerlerinde taşıyarak yarışma günü dağıtılan göğüs numaralarıyla okula geliyorlardı.
Bu nedenle onların duygularını en iyi onlar anlatır diyerek öğrencilerimizden bazılarının çizdiği resimleri ve geri bildirim yazılarını, hiçbir düzeltme ve değişiklik yapılmadan, sizlerle paylaşmak istiyoruz.
PAZAR GÜNÜNÜ ANLATALIM
Pazar günü erken kalktım. Annemle artıya geldim. Biz servisle ahlatlıbele gittik. Ahlatlıbeldeki dağlarda yürüdük. Biz 10 kişi dağda yürüdük. Canan bizi kayıp etti. Biz yolu şaşırdık. Betül yolu niye şaşırdık dedi. Biz kayıp olunca mağıfolduk güneşte yandık susadık açıktık. Canan bizi aç susuz öldürdü. Yolu bulamasaydık kurt tilki ağustosböcekleri akrep yılan gelirdi. KAMİL FATOŞ GAMZE BETÜL GÜZİDE LEMAN YAVUS FATİH ONUR ABDÜLKADİRE yardım etti. Dağya zor çıktım. Dağdan kolay indim. Yavus dağdan düştü. Fatih uçak çağırdı. Uçağın mazotu bitti. Uçak mazot dolduruyodu. Ormanda bant bulduk. Canan bantları zor yere saklamış. Bantları harita kiyadına yapıştırdık. Canan keşke ormana su koysaydı. İçecektik. Susuz öldük.
Canan yine yapsın ama artık uçakla dolaşalım. Canan içecek su ve yiyecek her şey koysun.
A.A.
14 Yaşında
“Mental Retardasyon” Tanılı
17 NİSAN 2005 : oryantirik
Sabahliyin uyandım. Elimi yüzümü yıkadım. Yemeğimi yedim. Vakit geldi. Ablamla braber otobüse bindik ve geldik. Yolda ya geç kaldıysak beni almadan giderseler diye çok korktum. Artı’nın önünde servis bekliyordu. Öğretmenimle ve G. ve B. Ablayla karşılaştık. Geç kalacağım diye korkarken en erken biz gelmişiz meğer. 45 dakika diğerlerin gelmesini bekledik.
Sonra otobüse bindik. Giderken Özlem öğretmenim grupları ve kuralları söyledi. Ablamla aynı gurupta değildik. Buna çok sevindim. Göğsümüze takılacak numaralarımızı da verdiler. Benim numaram 14dü.
Otobüsten indikten sonra bir yerde toplandık. Gruplarımız ve liderlerimizle bir araya geldik. Canan öğretmen harita ve pusulaları verdikten sonra oyunu nasıl oynayacağımızı anlattı.
Sonra başlangıç yerine geldik. Toplam dört grup vardı. Birinci grup ilk önce gitti. 10 dakika sonra ikinci grup çıktı. Bende vardım. B., E., D., A.H., E. Vardı. İki Özlem öğretmenim, Mehtap abla, B.nin annesi de bizimleydi. Haritadan pusula yardımıyla hedefin yönünü bulup konuştuk. Toplam 6 hedef vardı. Hepsini sırayla bulduk.
Hatta o kadar hızlıydık ki birinci grubu yakaladık. Çok yorulduk. Ve bitiş çizgisine geldik. Yorgun ama çok mutluyduk. Bu çok güzel oyundu. Keşke herkes oynasa keşke annem ve babam da oynasaydı.
Ben yeniden oynamak istiyorum. Teşekkürler Canan abla. İyi ki bize bu oyunu öğrettin.
B.Y.
11 Yaşında
Facebook 0972939830 Tải tài liệu
luyện thi IELTS
Kiểm tra trình độ
[contact-form-7 404 "Not Found"]