Aug 22, 2023 —

Neden sonuç cümleleri 5 örnek?

Neden sonuç cümleleri 30 tane örneği sizler için derledik:

  1. Çok düzenli çalıştığı için sınavda başarılı oldu.
  2. Heyecandan eli ayağı titredi.
  3. Açık alan çok sıcak olduğu için festivale gelmek istemedi.
  4. Açlıktan kan şekeri düştüğünden bayıldı.
  5. Onu yola getiremeyeceğimi anladığım için iletişimimi kestim.

Neden sonuç cümleleri nedir?

Bir eylemin hangi gerekçeyle veya hangi sebeple yapıldığını bildiren cümlelerdir. Bu cümlelerin yüklemine “niçin?” , “neden?” soruları sorulduğunda bu sorular cevapsız kalmaz. Neden-sonuç cümleleri iki bölümden oluşur: Birinci bölüm neden (sebep), ikinci bölüm ise sonuç bildirir.

Neden sonuç ve amaç sonuç arasındaki fark nedir?

Neden – sonuç ve amaç – sonuç cümleleri genellikle çok fazla karıştırılır. En önemli fark amaç – sonuç cümlesinde birinci yargıda amacın gerçekleşip gerçekleşmediği belli olmaz. Neden – sonuç cümlesinde ise her iki yargı da gerçekleşmiş olur. Fransızcayı öğrenmek için Fransa’ya gitti cümlesi amaç – sonuç cümlesidir.

Neden sonuç cümleleri 4. sınıf örnek?

NEDEN SONUÇ CÜMLELERİ ÖRNEKLERİ Bu parayı neden harcamıyorsun? Çünkü bu parayı eğitimim için biriktiriyorum. Neden bizimle konsere gelmiyorsun? Kendimi iyi hissetmediğim için konsere gelmiyorum.

Neden amac koşul sonuç?

Öncelikle cümledeki yargılar birbirine ”nedeniyle” ya da ”sebebiyle” sözcükleriyle bağlanabiliyorsa neden-sonuç, ”amacıyla” sözcüğüyle bağlanabiliyorsa amaç-sonuç, çoğunlukla ”-sa-se” eki alıp yargının yapılmasını bir koşula bağlıyorsa koşul-sonuç cümlesi olduğuna dikkat edilmelidir.

Neden sonuç cümleleri derslig?

Örneğin “Yere düştüğüm için kolum kırıldı.” cümlesini “Yere düştüğüm amacıyla kolum kırıldı.” şeklinde ifade edemeyiz. İşte bu yüzden bu cümle neden – sonuç ilişkisi ifade etmektedir.

Karşılaştırma cümlelerine örnekler nelerdir?

“Kışın portakal, Yaz aylarından daha fazla bulunur.” “Yeni kitabı da eski kitabı kadar güzeldi.” “Yılın en güzel resmi benimki seçildi.” “Yeni kitaplar, eski kitaplara göre daha anlaşılır şekilde yazılıyor.” “Burak roman kitaplarını daha çok sever, Ahmet ise hikâye kitaplarını…”

Örneklendirme cümleleri nasıl olur?

Not: bir cümlenin örneklendirme olduğunu anlamanın yolu, cümleden önce örneklendirme ifadelerini yani; örneğin, mesela, örnek olarak ya da şöyle ki gibi ifadeler getirilebilir. Yaptığınız bu deneme sonucu cümle anlamını yitirmiyorsa ilgili cümlede bir örneklendirme olduğunu belirtmek mümkündür.

Neden sonuç ile bir cümle?

Yüklemin yapılış sebebi bildirildiği için bu cümle sebep-sonuç cümlesidir. » Okulların açılmasıyla masraflar arttı. » Onu çağırmadık diye bize küstü. » Yağmur yağınca maç iptal oldu. » Malzeme yetersizliğinden inşaat yarım kaldı. > Neden-sonuç ilişkisi bağımsız iki cümle ile de ifade edilebilir.

Neden sonuç nedir 6. sınıf?

Herhangi bir durumun hangi gerekçeyle veya hangi sebeple yapıldığını anlatan cümlelere neden-sonuç cümleleri denmektedir. Bu cümleler içerisinde hem neden vardır hem de o nedeni sonucu bulunmaktadır. Bir cümlenin yüklemine neden ve niçin sorularını sorduğumuz zaman bu cümleler cevapsız kalmaz.

Amaç cümlesi nasıl yazılır?

Amaç-sonuç cümlelerinin yüklemlerine "Hangi amaçla?" sorusu yöneltilir. Bu sayede amaç-sonuç cümlesi olup olmadığı anlaşılır. Ayrıca, amaç anlamı "-mek için, -mek üzere, diye, istemek, hedeflemek" vb. sözcükler ve "-e, -a" ekleri yardımıyla sağlanır.

Neden sonuç bildiren ifadeler?

Sebep – sonuç cümlelerinde geçen; “Çünkü, bu nedenle, bu yüzden, için, dolayısıyla, dolayı” ifadeleri cümleye sebep-sonuç ilişkisi kazandırır. Cümlelerde anlatılan olay, durum, düşünce ve duyguların nedenini öğrenmek için; “Neden” ve “Niçin” sorularını sorarız.

Sebep sonuç nedir ve örnek?

Bir eylemin hangi maksatla yapıldığını açıklayan cümlelere neden sonuç cümlesi denir. Bu cümleler aynı zamanda meydana gelen olayların nasıl ve hangi sebeplere bağlı olarak gerçekleştirdiğini açıklar. Örneğin ”Trafik vardı bu nedenle geciktim” cümlesinde gecikmenin sebebi olarak trafik gösterilmiştir.

Sonuç bildiren nedir?

Özetleyen ve sonuç bildiren ifadeler Konuşma ve yazıları bir sonuca bağlamak veya özetlemek için kullanılır. kısacası, özetle, son olarak, sonucunda, böylece gibi ifadelerdir.

7. sınıf koşul ne demek?

⇒ Koşul – sonuç cümlelerinde yargının gerçekleşmesi için yerine getirilmesi gereken durumlar ifade edilir.

7. sınıf amaç sonuç nedir?

Amaç sonuç ilişkisini bir cümlenin hangi amaca ve hedefe ulaşması gerektiğini anlatır. Herhangi bir eylemin ne tür bir amaca ve hedefe ulaşması gerektiği üzerine kurulan cümlelerdir.

Koşul anlam nedir 5. sınıf?

Koşul anlam, genellikle herhangi bir durumun oluşması için şartların yerine getirilmesidir. Bu anlam çeşidi, gerçekleşecek olan durumların bir şarta bağlı olduğunu gösterir. Bu sayede cümle içerisinde gerçekleşecek olan durum veya durumların belirli bir şartla oluşabileceğini ifade eder.

Maybe you are interested in:

renk körleri ehliyet alabilir mi

Related searches

    Facebook 0972939830 Tải tài liệu
    luyện thi IELTS
    Kiểm tra trình độ

    Hata: İletişim formu bulunamadı.